Monday, June 29, 2009
KHASIAT DAUN POKOK KACANG MALABAR LEGAKAN MASALAH PERNAFASAN
Kacang Malabar atau nama botaninya adhatoda vasica (NEEDS) merupakan tumbuhan liar yang sememangnya banyak terdapat di
Kacang Malabar ini boleh dikenali melalui bentuk pokoknya yang tinggi, mempunyai beberapa cabang, keras dan juga merupakan pokok renek malar hijau. Daunnya besar dan berbentuk seperti lembing. Buahnya pula dari jenis kapsul berbiji empat manakala bunga kacang Malabar pula boleh terdiri daripada jenis berwarna putih atau ungu.
Tumbuhan liar yang juga merupakan tumbuhan herba ini banyak kegunaannya. Setiap bahagian pokok terutamanya daun, akar, bunga dan buah merupakan bahagian yang paling banyak digunakan untuk tujuan perubantan.
Dikatakan daun kacang Malabar mengandungi alkaloid vasicine berhablur pahit, asid adhatodic organic dan bahan meruap yang berbau. Daun ini juga dikatakan kaya dengan vitamin C, karotena dan menghasilakn minyak pati.
Cara herba ini digunakan selalunya adalah melalui merebusnya terlebih dahulu. Sebagai contoh jika menggunakan daun kacang malabar, rebuslah daun itu terlebih dahulu dan kemudian air rebusan daun itu boleh dicampurkan dengan madu atau halia sebelum digunakan. Selain itu daun ini juga bileh disediakan dengan cara mengeringkan terlebih dahulu dan kemudiannya dijadikan serbuk dan kemudian barulah digunakan.
Masalah berkaitan sistem penafasan.
Daun, akar dan bunga digunakan secara meluas dan perubatan tradisional sebagai ramuan untuk merawat selesema, batuk-batuk, bronkitis dan juga asma. Untuk melegakan asma, dikatakan daun juga telah disalai boleh dihisap seperi rokok untuk melegakan asma. Namun begitu, pengambilan daun dalam dos yang banyak dikatakan mampu merengsakan saluran pencernaan dan menyebabkan diarea dan muntah-muntah.
Daun kacang malabar yang telah direbus pula dikatakan mampu digunakan untuk tujuan merawat tuberkulosis. Caranya ialah dengan mengambil kira-kira 30 ml air rebusan yang telah dicampurkan madu ini selama tiga kali sehari. Ia dikatakan mampu melegakan kerengsaan akibat batuk dengan bertindak menenangkan saraf serta mencairkan kahak sekali gus membuatkan pembuangan kahak dengan mudah.
Untuk melegakan batuk-batuk pula, ambilah tujuh helai daun dan rendam di dalam air. Tapis air ini dan kemudian campur dengan 24 gram madu. Ramuan ini dikatakan mampu memberi kelegaan kepada mereka yang mengalami masalah batuk-batuk. Selain daun, bunga kacang Malabar juga dikatakan boleh digunakan untuk melegakan masalah batuk-batuk. Caranya iaah dengan memakan bunga ini sebanyak tiga kali sehari dalam dos sebanyak 12 gram.
Dalam perubatan ayurveda, bunga kacang Malabar juga dikatakan mapu digunakan untuk merawat masalah tuberculosis. Caranya ialah dengan mengambil beberapa kuntum bunga pokok kacang Malabar segar dan diletakkan di dalam tembikar cina. Tambahkan gula dan letakkan bekas tersebut di bawah cahaya matahari. Kacaulah ramuan ini pada setiap pagi dan petang. Sediaan ini dikatakan boleh digunakan kira-kira dalam masa sebulan.
Air rebusan daun kacang malabar juga dikatakan boleh diambil dalam dos 2 atau 4 gram dalam merawat diarea dan senteri
Rawat masalah kulit
Daun, kulit, akar, buah, dan bunga juga dikatakan berguna dalam membuang parasit atau cacing dalam usus. Untuk tujuan ini, sebanyak 30 gram akar dan kulit yang juga telah direbus dikatakan boleh diambil sebanyak dua atau tiga kali sehari dalam jangka masa tiga hari. Air rebusan daun segar pula dikatakan mampu memberikan dalam dos sebanyak satu sudu the sehari dalam dos sebanyak satu sudu the sehari dalam jangka masa tiga hari. Air rebusan daun kacang Malabar juga dikatakan boleh diambil dalam dos 2 atau 4 gram dalam merawat diarea dan disenteri.
Daun yang dijadikan sebagai tuam pula dikatakan bileh diletakkan pada luka-luka,, sendi reumatik dan pembengkakan akibat kerengsaan. Air rebusan daun yang masih lagi suam-suam juga dikatakan mampu digunakan untuk merawat penyakit kulit.
Walaupun terdapat banyak kegunaan pokok kacang malabar ini, namun perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan sebelum menggunakannya.
~~Ct!e+fz!lah~~
Labels: kacang malabar
1 comments:
Salam
Post a Comment